Do leta 1980 so obstoječi klubi tekmovali v organiziranem tekmovanju četvork po Sloveniji in na območju tedanje Jugoslavije. Organizirana so bila državna prvenstva v četvorkah, dvojicah in posamezno. Prav v osemdesetih letih je balinanje v takratni Sežanski občini doživljalo pravi razcvet saj se je v klubih začelo delo z mladimi. Tako je v Balinarskem klubu Aluminij iz Komna pod vodstvom kasnejšega selektorja mladinske reprezentance Iva Žvoklja, kot tudi v Sežani, Kobjeglavi, Orleku, Hrpejah, Štorjah-Majcnih, Križu, Senožečah in Dobravljah začelo balinati veliko mladih. Nekateri izmed njih so tudi uspešno zastopali našo takratno državo na mednarodnih tekmovanjih. Tako je v letu 1988 v dveh ligah Zveze balinarskih klubov občine Sežana igralo 19 klubov in sicer v prvi občinski ligi 9 klubov: BK Senožeče, BK Sežana, BK Aluminij Komen, BK Tabor Lokev, BK Zeleno Jezero Dobravlje, BK Kobdilj, BK Draga Orlek, BK Tabor Sežana in BK Jadran Hrpelje-Kozina. V drugi občinski ligi je igralo 10 klubov: BK Skala II, BK Repentabor, BK Brinj Povir, BK Rovna Štorje, BK Pliskovica, BK Upokojenec Sežana, BK Sudest Gradišče, BK Bor Divača, BK Burja Križ in BK Gradna Obrov. Skala Sežana je v tistih letih bila stalen član Prve zvezne lige medtem ko je Hrast iz Kobjeglave tekmoval v Medrepubliški ligi. V takratnih dveh občinskih ligah so se igrale četvorke, dve dvojici in dva posamezno. Tekmovalni sistem se je v nadalnje prilagajalo tistemu v višjih, državnih ligah. V kasnejših letih se je dodajalo nove discipline: natančno izbijanje, igre v krog, hitrostno izbijanje in štafetno izbijanje.

1.1. ENOTNA LIGA OBZ SEŽANA Sedanji sistem igranja je prilagojen predvsem infrastrukturi in željam klubov, saj imajo večinoma na voljo samo dve igrišči. Zanimanje za balinanje in s tem za nastopanje v ligi v naši OBZ v zadnjih letih pada. V sedanji enotni ligi OBZ Sežana nastopa samo devet klubov in sicer: Gradna Obrov, Gradna 2 Obrov, Brinj Povir, Pliskovica, Upokojenec Sežana, Repentabor, Sudest Gradišče, 8.september Štanjel, Hrast 2 Kobjeglava. Dva kluba nastopata celo izven konkurence saj nimata tekmovalnega motiva. Vse tekme se igrajo po sistemu: 1. Posamezno, krog 2. Trojka, dvojka 3. Štafetno zbijanje 4. Natančno zbijanje 5. Trojka, dvojka.

Klasične igre se igrajo 1uro 15min. Sodijo domači sodniki. Na štirih igriščih se discipline pod točko 1 in 2 igrajo istočasno. Zmagovalec celotne tekme po rednem delu dobi 3 točke, poraženec 0 točk. V primeru neodločenega izida (8:8) se na igrišču 2 igra dodatni krog s po štirimi kroglami vsak (2 obrata, ali v primeru neodločenega izida po 2 obrata do zmagovalca). V tem primeru dobi zmagovalec 2 točki, poraženec pa 1 točko. Tekma se konča z izidom 9:8. Vse točke se prenesejo v drugi del.

V drugem delu se ekipe glede na uvrstitev po prvem delu razdelijo na dve skupini: – prvih 5: skupina od 1. do 5. mesta – zadnji 4: skupina od 6. do 9. mesta. V obeh skupinah ekipe, ki so igrale prvo tekmo doma, igrajo drugo v gosteh (in obratno). Zmagovalec območne lige postane ekipa, ki v skupini za prvo mesto na koncu tekmovanja po obeh delih zbere največ točk. O lestvici odloča po vrsti: število točk, skupna razlika, medsebojna srečanja. Prvak se uvrsti na kvalifikacije za 2. ligo zahod. Hitrostnega izbijanja trenutno v tekmovalnem sistemu OBZ Sežana ni saj se v klubih zelo slabo dela z mladimi.

1.2. ŽENSKA LIGA IN PRVENSTVA OBZ SEŽANA

V ženski ligi OBZ Sežana nastopa šest klubov in sicer: Sežana, Brinj Povir, Jadran Hrpelje-Kozina, Risnik Divača, Hrast Kobjeglava Tupelče in Repentabor. Igra se po dvokrožnem sistemu.

1.3. ČLANSKA PRVENSTVA OBZ SEŽANA

V okviru prvenstev OBZ Sežana se v članski konkurenci organizirajo območna prvenstva v vseh kategorijah. Igra se na enak način kot je določen in predpisan na državnih prvenstvih. Na državno prvenstvo se uvrsti število tekmovalcev določeno na osnovi participacije BZS.

1.4. MLADINSKA PRVENSTVA OBZ SEŽANA

Mladinska prvenstva se organizira v vseh disciplinah kot se izvajajo na državnih prvenstvih. Na državno prvenstvo se uvrsti število tekmovalcev določeno na osnovi participacije BZS.

1.5. PRVENSTVA DEČKOV OBZ SEŽANA

Prvenstva dečkov se organizira v vseh disciplinah kot se izvajajo na državnih prvenstvih. Na državno prvenstvo se uvrsti število tekmovalcev določeno na osnovi participacije BZS. Največji uspehi klubov in posameznih igralcev iz OBZ Sežana so pretežno vezani na najboljše tri klube, ki so tudi nastopali v Superligi: BK Skala Sežana, BK Hrast Kobjeglava-Tupelče in BK Jadran Hrpelje-Kozina.